
RON DE BARBADOS: Ronaren sehaska, normala da uharte honetan kalitate handiko ron bat ekoiztea. Bere zaporea nahiko orekatua da eta atseden hartzen duten upelen ñabardurak nabarmentzen dituzten ron ondu bikainak ditu.
RON CUBANO: Uhartea famatua da bere ronagatik, Estatu Batuetako «Debekua» garaian debekua inguratu nahi zutenei ihes egiteko lekua izan baitzen.
Legea amaitu ondoren, Kuba hornitzaile nagusietako bat bihurtu zen, joan den mendearen erdialdean uharteko enbargo komertzialak berriro blokeatu zuen arte.
Munduko beste herrialde batzuetan Kubako rona aurki daiteke, espainiarrek destilatzen hasi zirenean egiten zuten modu berean.


RON HAITIANO: Frantziarekiko independentzia lortu ondoren, Haitik azukre-kanabera-landaketen zati handi bat suntsitu zuen, nahiz eta nekazari batzuek etxean egindako rona egiten jarraitu zuten.
Haitiko rona ñabardura desberdinak izatearen ezaugarria da, egiten den kanabera hazi den lurren arabera.
RON ESPAÑOL: Kuba edo Dominikar Errepublika bezalako kolonietan ronak egiten hasi ostean, Espainia ere kalitatezko rona destilatzen duten herrialdeen artean dago.
Egiteko modua Kubakoaren oso antzekoa da, nahiz eta ñabardurak desberdinak diren laborantza eta hartzidura prozesuengatik, inguruko klimarekin batera.
